H.G. Wells
21 Eylül 1866 tarihinde Londra’nın Bromley ilçesinde doğdu. Sonradan küçük esnaflıkla uğraşan ev hizmetlisi bir çiftin oğluydu. Sürekli yoksulluk tehdidi altında büyüdü. 14 yaşında, çok yetersiz bir eğitimden sonra, Windsor’da bir manifaturacının yanında çıraklık yapmaya başladı. Kısa süre sonra onu işten çıkarılınca çeşitli iş kollarında çalışmaya devam etti.
Ardından 1883’te Midhurst Dilbilgisi Okulunda mübaşir asistanlığı yaptı. 18 yaşında Londra, South Kensington’daki Normal School of Science’da (Royal College of Science) biyoloji eğitimi görmek üzere burs kazandı. 1888’de Londra Üniversitesi’nden mezun olarak bir süre fen bilgisi öğretmenliği yaptı. Wells’in yayınlanan ilk kitabı da bir Biyoloji Ders Kitabıydı (1893). Ardından yayımlanan ilk romanı Zaman Makinesi kısa sürede büyük başarılar yakaladı.
Bunları, H.G. Wells adını belirgin bir özgünlük ve verimliliğe sahip bir yazar olarak dünyaya tanıtan bir dizi bilim kurgu romanı takip etti: Harika Ziyaret (1895), Doktor Moreau Adası (1896), Görünmez Adam (1897), Dünyalar Savaşı (1898), Aydaki İlk İnsanlar (1901) ve Tanrıların Yemeği (1904). H.G. Wells, hayatının sonuna dek üretkenliğini yitirmedi, ancak tavrı son günlerinde hayli karamsardı. Son çalışmaları arasında, insanlığın sonunu düşündüğü karamsar bir makale olan 1945 tarihli “Zincirin Son Halkasındaki Zihin” vardı.
Bazı eleştirmenler, Wells’in kötüye giden sağlığının, bu umutsuz gelecek tahminini şekillendirdiğini iddia etti. 13 Ağustos 1946’da Londra’da hayata gözlerini yumdu. Sonraki yıllarda gelecekle ilgili o kadar çok kehaneti gerçek oldu ki, bazıları tarafından ona “Fütürizmin Babası” denildi. Ama bugünlerde daha çok “Bilim Kurgunun Babası” olarak biliniyor. Wells’in fantastik hikâyeleri okuyucuları büyülemeye devam ediyor.
Kitap